Een goede akoestiek, belangrijker dan je denkt

Geschreven op 17 juni 2022

Bij het inrichten van onze binnenruimte laten we het visuele vaak primeren. Soms creëren we daardoor akoestische problemen die niet te onderschatten zijn. Want geluid bepaalt sterk onze beleving van de ruimte. Werken of wonen in een ruimte met een slechte akoestiek weegt op ons welzijn, onze effectiviteit en ons geluk. 

De juiste keuze maken is geen kinderspel. Precies daarin kan Cunrath refabrics. helpen.

De ene wand is de andere niet

Wanneer geluid een wand raakt, heeft dit drie mogelijke effecten: het geluid gaat door de wand (transmissie), het geluid wordt gedempt (redemptie) of het geluid wordt weerkaatst (reflectie).

De meeste wanden absorberen een stuk van het geluid, doorgaans met 10dB. Ze dempen het geluid dus niet significant. Zachte wandmaterialen zorgen wel voor een opvallende redemptie. Harde materialen daarentegen absorberen dan weer in het geheel niets maar weerkaatsen het geluid zelfs. Geluid dat weerkaatst, heeft een grote reverberatierijd. Het heeft veel tijd nodig om uit te doven. In grote ruimten met harde materialen is die tijd erg groot. Dat terwijl in klas- of vergaderlokalen en landschapsbureaus de reverberatietijd niet langer dan één seconde zou mogen zijn.

Esthetiek en akoestiek kunnen samengaan

Vandaag kiezen architecten en designers erg vaak voor harde materialen. Omdat ze stijlvol en proper ogen en omdat ze duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. Helaas versterken die stijlvolle materialen het geluid dus drastisch. Het gevolg is dat mensen in die prachtig ontworpen ruimtes hun effectiviteit en welzijn zien dalen.

Dat kan nooit de bedoeling zijn van een ontwerp. Het menselijk oor wil ook wat. Daarom hou je als architect of interieurvormgever beter rekening met de geluidsimpact van je materiaalkeuze. Gelukkig kan een degelijke akoestische oplossing perfect esthetisch zijn. Het scala aan absorberende materialen voor vloeren, wanden en plafonds is namelijk enorm. 

Geluidsmetingen en een sterke kennis van akoestisch materiaal zijn de twee belangrijke pijlers om tot een goede materiaalkeuze te komen. Elk bouwproject heeft zijn eigen DNA en vraagt een passende oplossing. Wanneer vloerbedekking niet haalbaar of aangewezen is, kan wand- of plafondbedekking het juiste antwoord zijn. Hierin de juiste keuze maken is geen kinderspel. Precies daarin kan Cunrath refabrics. helpen. Met metingen en adviezen maken we je wegwijs in deze zoektocht. Zo gidsen we je naar de producten en de afwerking die precies op maat van jouw project zijn.

Meer lezen?

Geschreven op 17 juni 2022

Bij het inrichten van onze binnenruimte laten we het visuele vaak primeren. Soms creëren we daardoor akoestische problemen die niet te onderschatten zijn. Want geluid bepaalt sterk onze beleving van de ruimte. Werken of wonen in een ruimte met een slechte akoestiek weegt op…

Cookies...

Wij gebruiken cookies om de surfervaring op de website te verbeteren. Bekijk alles in onze Privacybeleid.