Heimtextil-trend 2024: Transformatieve Textielinnovaties

Geschreven op 15 januari 2024

Heimtextil-trend 2024

Transformatieve Textielinnovaties

Op Heimtextil – hoogmis voor alle spelers in (technisch) textiel – worden elk jaar de nieuwste trends gepresenteerd. Dit jaar 2024 veel aandacht voor materiaalontwikkelingen in het kader van een duurzamere, circulaire wereld waar we naar toe gaan.

Vooruitstrevende thema’s en spectaculaire opvoeringen voor alle textielprofessionals die hun kennis voortdurend willen uitbreiden: Dat is waar de Heimtextil Trends voor staan.

Na de focus op “recycling” vorig jaar, werpt Heimtextil Trends 24/25 een licht op transformatieve textielinnovaties: innovatieve producenten laten zien op welke manieren de transformatie van de thuistextielindustrie doorgaat. Ze vormen daarmee het inspirerende hart van de vakbeurs en vertalen wereldwijde megatrends naar textielvisies onder de overkoepelende naam New Sensitivity.

 

Technologie kan de transformatie van textiel ondersteunen door het gebruik van verschillende methoden: upcycling en recycling van textiel, textielconstructie en textielontwerp. Door de decennialange productie is textiel nu een materiaal dat in overvloed beschikbaar is. Het ontwikkelen van technologieën voor het recyclen van textielafval en methoden voor het upcyclen van textiel vergroot het circulaire gebruik van bestaand textiel.

 

Bovendien bieden oude textielconstructietechnieken ook mogelijkheden voor duurzame oplossingen: Het gebruik van breitechnieken voor meubelbekleding levert bijvoorbeeld minder stofafval op; met weeftechnieken kunnen verschillende kleuren worden gemaakt met slechts een paar gekleurde garens. Textile Design Thinking is een andere methode die zich richt op kritieke kwesties zoals energieverbruik en duurzaamheid van natuurlijke vezels en deze verbetert door technologische textielontwikkeling.

Plant-based: textiles made from plant crops or plant by-products

Plantaardig textiel betekent dat de vezels afkomstig zijn van iets dat groeit in plaats van synthetisch te worden geproduceerd.

Het duurzame voordeel van plantaardig textiel is dat het een natuurlijke oorsprong heeft en daarom beter kan worden gerecirculeerd in bestaande ecosystemen. Ze kunnen worden onderverdeeld in twee groepen.

De eerste groep textiel is gemaakt van plantaardige gewassen. Nieuwe veerkrachtige gewassen zoals cactus, hennep, abaca, zeewier en rubber bieden nieuwe duurzame textieloplossingen. Door mechanische extractie kunnen ze groeien ondanks klimaatveranderingen en hebben ze minder chemicaliën nodig bij hun ontwikkeling.

De tweede groep bestaat uit textiel dat gemaakt is van plantaardige bijproducten, restproducten van de productie zoals banaan, olijf, kaki en hennep.

Technological: technology and technical solutions transforming textiles

Technologie kan de transformatie van textiel ondersteunen door het gebruik van verschillende methoden: upcycling en recycling van textiel, textielconstructie en textielontwerp.

Door decennialange productie is textiel nu een materiaal dat in overvloed beschikbaar is. Het ontwikkelen van technologieën voor het recyclen van textielafval en methoden voor het upcyclen van textiel vergroot het circulaire gebruik van bestaand textiel.

Bovendien bieden oude textielconstructietechnieken ook mogelijkheden voor duurzame oplossingen: Het gebruik van breitechnieken voor meubelbekleding levert bijvoorbeeld minder stofafval op; met weeftechnieken kunnen verschillende kleuren worden gemaakt met slechts een paar gekleurde garens.

Textile Design Thinking is een andere methode die zich richt op kritieke kwesties zoals energieverbruik en duurzaamheid van natuurlijke vezels en deze verbetert door technologische textielontwikkeling.

Bio-engineered: engineered to enhance bio-degrading

Tot op zekere hoogte is biotextiel een samensmelting van plantaardig en technologisch textiel.

Bio-engineering slaat een brug tussen natuur en technologie en transformeert de manier waarop textiel wordt gemaakt.

Ze kunnen in twee richtingen worden verdeeld: volledig bio-engineered en biologisch afbreekbaar textiel. Bij de productie van volledig biotechnologisch textiel worden op de natuur geïnspireerde strategieën toegepast.

In plaats van planten te kweken en hun vezels te extraheren, wordt textiel gemaakt van de eiwitten, koolhydraten of bacteriën in maïs, gras en rietsuiker. Bij de fabricage wordt een biomoleculair proces gebruikt dat filamenten creëert die tot garen worden gemaakt.

Het duurzame voordeel van biotechnologisch textiel is dat het enkele van dezelfde functionaliteiten kan hebben als synthetisch geproduceerd textiel, terwijl het toch biologisch afbreekbaar is vanwege hun natuurlijke oorsprong. Biologisch afbreekbare vezels kunnen worden toegevoegd aan conventioneel textiel zoals polyester om het vermogen van het conventionele textiel om zo biologisch af te breken in natuurlijke omgevingen zoals water of grond.

Hoewel het niet volledig biologisch afbreekbaar is, zal dit biologisch verbeterde textiel tot 93% biologisch afbreekbaar zijn in vergelijking met conventioneel textiel.

Meer lezen?

Geschreven op 15 januari 2024

Heimtextil-trend 2024 Transformatieve Textielinnovaties Op Heimtextil – hoogmis voor alle spelers in (technisch) textiel – worden elk jaar de nieuwste trends gepresenteerd. Dit jaar 2024 veel aandacht voor materiaalontwikkelingen in het kader van een duurzamere, circulaire wereld waar we naar toe gaan. Vooruitstrevende thema’s…

Cookies...

Wij gebruiken cookies om de surfervaring op de website te verbeteren. Bekijk alles in onze Privacybeleid.